Ralph Rousseau Meulenbroeks (gamba): 'Met de schrik vrij'

Datum/Tijd
zondag 18-11-2018
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba)

 

Gebruik wat op je pad komt en ga voor je droom. Zo haal je er uit wat er in zit. Ralph Rousseau heeft dat gedaan : hij speelt viola da gamba op mondiaal niveau, is daarnaast doctor in de theoretische natuurkunde en heeft als grote droom ooit in een Spitfire te vliegen – het vliegbrevet heeft hij al. Een unieke gastheer, die live musiceert en uitgebreid en ontspannen vertelt over de wonderlijke toevalligheden die zijn leven hebben gemaakt tot wat het nu is. Er is een verband tussen viola da gamba en rockmuziek. Tussen Newton (geniaal natuurkundige) en Thomas Hume (excentrieke 17e-eeuwse componist). Tussen Geile Greta en vliegtuigjes van Matchbox. Met die ingrediënten – en nog een paar meer – brengt Ralph een totaal eigen, theatrale interactie met het publiek op gang. Vertellend en live musicerend. Een voorstelling om lang over na te voelen. Puur, veelzijdig en totaal eigenwijs.

‘Wie hem hoort spelen weet dat alle verzet zinloos is…” – Het Parool

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Al jaren een bekend en gewaardeerd gezicht op het concertpodium stond gamba-speler Ralph Rousseau Meulenbroeks hoog op mijn lijstje. Leuk en interessant om een veelzijdige en razend intelligente musicus te horen spreken over natuurkunde. Of een veelzijdige razend intelligente natuurkundige over muziek.”

 

Biografie Ralph Rousseau

Ralph Rousseau, ook bekend als Ralph Meulenbroeks, werd geboren in Eersel en groeide op in Riethoven. Hij volgde de middelbare school op het Hertog Jan College in Valkenswaard.

Ralph Rousseau wist al op zeer jonge leeftijd dat muziek en wetenschap zijn leven zouden beheersen. Begonnen op piano en (bas-)gitaar, combineerde hij later een conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij cum laude af. 

Rousseau’s eerste contact met de viola da gamba deed hem onmiddellijk besluiten om over te schakelen op dit zevensnarige instrument. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van de viola da gamba. Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba solo. 

Als solist op de viola da gamba speelde Ralph bij o.m. het Koninklijk Concertgebouworkest, Hij werkte met grootheden als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr en Ad Visser.

 ReserveringenSoort ticket Prijs Plaatsen
Concert €12,50
Bruncharrangement
Podium Klassiek Eindhoven biedt je een arrangement met een brunch en een toegangskaart voor het concert. De Kazerne Klassiek brunch bestaat uit een kop vegetarische soep en een assortiment crostini (toast met vlees, vis, vega toppings, geserveerd in schalen op tafel, of een bord pasta met een glas wijn. De brunch wordt vanaf 13.00 uur geserveerd in het restaurant van De Kazerne. Voor deze brunch (waarde: € 15,-) en de toegangskaart (waarde € 12,50) betaal je geen € 27,50 maar slechts € 25,- p.p. Drankjes zijn niet inbegrepen. Je betaalt je arrangement bij binnenkomst bij de kaartverkoop van Stratumseind Klassiek. Drankjes of andere zaken die niet tot het arrangement horen reken je rechtstreeks met de Kazerne af.
€25,00
Diner-arrangement
Met ingang van het seizoen 2018-2019 bieden Podium Klassiek Eindhoven en Kazerne je een diner-arrangement aan. Voor dit driegangenverrassingsmenu betaal je, inclusief een kaartje voor het concert, geen € 47,50 maar slechts € 39,50 p.p. Je betaalt je arrangement bij binnenkomst bij de kaartverkoop van Podium Klassiek Eindhoven. Drankjes of andere zaken die niet tot het arrangement horen reken je rechtstreeks met de Kazerne af.
€39,50