Rembrandt Piano Trio speelt Mendelssohn en Beethoven

Datum/Tijd
zondag 02-04-2017
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Aartshertogtrio (Beethoven) en Pianotrio nr. 2 (Mendelssohn)

 

Let op: programma gewijzigd!

 

Beethoven componeerde zijn Aartshertogtrio (op. 97) in 1810-1811 voor aartshertog Rudolph, zijn voornaamste sponsor-mecenas en daarnaast een van zijn leerlingen. Maar pas na de mega-verkoop van de” lawaaipartituur” van Wellingtons Sieg in 1816 verscheen het in druk, samen met het Strijkkwartet op. 95 en de Vioolsonate op. 96. Jan Caeyers schrijft hierover in zijn fantastische Beethovenbiografie:

‘Het is tekenend dat deze belangrijke en hoogst geraffineerde kamermuziekwerken vele jaren moesten liggen wachten tot de uitgever door de megaverkoop van een lawaaipartituur voldoende financiële armslag had gekregen om de verliezen te kunnen opvangen die ze gegarandeerd veroorzaakten. Het werd voor het eerst uitgevoerd met Beethoven zelf aan de piano, Ignaz Schuppanzigh (viool) en Josef Linke (cello) in het Weense hotel ‘Zum römischen Kaiser” op 11 april 1814. Maar door zijn toenemende doofheid was dat geen succes. De violist en componist Louis Spohr was erbij en schreef erover: ‘In forte passages beukte hij zo hard op de toetsen dat de snaren kletterden en piano speelde hij zo zacht dat hele groepen van noten wegvielen.’

Het zou Beethovens laatste optreden als pianist worden.’

Lang gekoesterde wens

Met het voltooien van zijn Tweede Pianotrio ging een lang gekoesterde wens van de componist zelf in vervulling. Al in 1832 schreef Mendelssohn aan zijn zuster Fanny vanuit Parijs: “Ik zou best een stel goede pianotrio’s willen schrijven”. Die wens herhaalde hij zes jaar later in iets andere woorden in een brief aan zijn vriend Ferdinand Hiller: “Een heel belangrijke vorm van pianomuziek waar ik erg op ben gesteld – trio’s, kwartetten en andere stukken met begeleiding – lijkt geheel te zijn vergeten. Ik denk nu aan twee trio’s.” Pas in 1845 rondde hij dit Tweede Pianotrio af, in een periode waarin Mendelssohn het drukker had dan ooit. Hij droeg het werk op aan de componist/cellist Louis Spohr. 

Nota bene: Mendelssohns Tweede Pianotrio vervangt het Trio Elégiac van Rachmaninov dat aanvankelijk op het programma stond.

Wat vindt Marjolijn?
Marjolijn Sengers, voorzitter SSK
Het programma van Stratumseind Klassiek wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

‘Conform het motto ‘wat goed is vraag je terug’ biedt Stratumseind Klassiek ook dit jaar weer een optreden door Ayur Trio, pardon, sinds dit seizoen Rembrandt Piano Trio geheten. Violiste Adelina Hasani en cellist Paul Uyterlinde zijn de constanten, pianist Fali Pavri, hoofddocent piano aan het conservatorium in Glasgow, is de nieuwe pianist. Ook dit optreden, dat een gulle blik in het afwisselende repertoire voor deze bezetting zal bieden, zal weer spetteren van levensvreugde en doorleefde emotie.’


Programma

Felix Mendelssohn-Bartholdy – Pianotrio nr. 2 in c-klein opus 66 (1845)
Ludwig van Beethoven – Trio nr. 7 opus 97 in B-dur (1811) “Aartshertog-Trio”

Rembrandt Piano Trio
Adelina Hasani, viool
Fali Pavri, piano
Paul Uyterlinde, celloReserveringenEr kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.