Pieter de Praetere countertenor / Elisabeth de Loore piano

‘FRANZERL’ – een theatraal kijkje in het leven van Franz Schubert

Muziek – Franz Schubert (Tekst & Regie – Koen Boesman)

Het is 26 maart 1828. Een schouwburg in Wenen. Binnen vijf minuten gaat het doek open. De zaal zit vol, meer dan vijfhonderd stoelen verkocht! Franz, Kleine Frans, Fransje, Franzerl, Schwammerl, Meester Schubert, Franz Schubert – componist en pianist, lolbroek en zwartkijker, allemansvriend en eenzaat – is zenuwachtig. Hij heeft gewerkt tot hij erbij neerviel. Zal hij nu eindelijk beroemd worden? Zal hij genoeg geld verdienen om te leven van zijn werk? Zit zijn vader in de zaal? Zal hij nu eindelijk trots zijn? Of Therese? Zou Therese Grob nog weten wie hij is? Nu ze getrouwd is met de bakker? Of Caroline, de gravin von Esterhazy? Binnen 6 maanden is hij dood. En wat dan?

We zitten samen met Franz Schubert in de coulissen te wachten achter het gesloten doek. Zijn gedachten springen driftig naar herinneringen, noten, melodieën en filosofische spinsels over de zoektocht naar een plek in deze wereld. Ondertussen komt de muziek tot leven: letterlijk en figuurlijk. Uit de stapels papier – Franz Schubert schreef in zijn korte leven meer dan tienduizend bladzijden vol muziek – ontstaan figuren, reuzen en demonen. Ze dansen, ze vechten, ze vergaan en stijgen op, voor eeuwig en altijd. Hoe lang is het nog? Nog vijf minuten. Franz is klaar.

Met de biografische muziektheatervoorstelling FRANZERL brengen pianiste Elisabeth De Loore, zanger en acteur Pieter De Praetere en theatermaker Koen Boesman de wonderbaarlijke muziek van Schubert tot leven op kindermaat. Op de scène: een piano, een pianiste, een zanger en bergen papier. De kinderen zitten op de eerste rij om te ervaren hoe muziek ontstaat en duiken mee in een hoofd waar de verbeelding nooit stopt.

Pieter De Praetere is een Belgische contratenor. Als solist legt hij zich vooral toe op barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater. Pieter de Praetere zingt op binnen- en buitenlandse podia. Pieter zingt o.a. met de orkesten Musica Gloria, Il Gardellino, B’Rock, BachPlus, Apotheosis … Met Beniamino Paganini en Nele Vertommen van ensemble Musica Gloria werkt hij al enkele jaren intens samen. Ook zingt hij opera van oude én hedendaagse componisten. Naast zijn werk als klassiek zanger is Pieter een bekend gezicht in het Vlaamse theaterlandschap. Zijn rol in de epische volksopera ‘Wij, De Verdronkenen’ op Wintervuur ​​Antwerpen, het Oerol Festival (Nederland), Marstal (Denemarken) en Theater aan Zee in Oostende bleef niet onopgemerkt. Met Muziektheater Broder toert hij al jaren door België met poëtische familievoorstellingen met en over klassieke muziek (Franzerl, Babushka, Seaking…)

Elisabeth De Loore studeerde in 2010 af als klassiek pianist aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Eliane Rodriguez. Sinds 2013 is ze ook actief als theatermuzikant en actrice bij vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse theatergezegschappen. Als muzikant houdt ze ervan haar horizon te verbreden door te experimenteren met een breed scala aan instrumenten. Ze speelde de synths en het orgel in ‘Parsifal’ (NTG), drums in ‘Cel’ (TGVagevuur), en de vibrafoon in ‘King Lear’ (TGMaastricht). Elisabeth experimenteert graag met de barrières van klank en asymmetrische ritmes. Naast het uitvoeren van muziek componeert ze ook. In 2020 volgde ze een opleiding muziekproducent bij Musicasa om haar mogelijkheden te verbreden. Door de jaren heen heeft ze een zeer divers portfolio gecreëerd, variërend van slaapliedjes voor kinderen beïnvloed door natuurlijke omgevingsgeluiden, tot een herziening van de klassieke meesterwerken van Henry Purcell in elektronische klanklandschappen.

 

Date

03 nov 2024
Expired!

Time

14:00 - 15:00
Category