Zoek
Sluit dit zoekvak.

Izhar Elias gitaar

Zondag 5 maart 2023 | Kazerne | 14 uur

Izhar Elias – gitaar

Gitaar door de eeuwen heen

In dit programma enkele topstukken uit de geschiedenis van de klassieke gitaar.
Izhar Elias laat drie bijzondere gitaren horen: de renaissance gitaar, de barokgitaar en de Spaanse klassieke gitaar. Iedere gitaar en stijl heeft weer zijn eigen verhaal. Zo speelde de Italiaanse barokgitarist Francesco Corbetta voor de Zonnekoning Lodewijk de XIV, en bracht Francesco Molino in de vroeg 19e eeuw de Italiaanse opera naar de Parijse salons.

Ook klinkt een nieuw werk van de in Nederland wonende componist Florian Magnus Maier. Na dit virtuoze stuk is er ruimte voor warmbloedige en temperamentvolle Spaanse klassiekers.

Programma

Renaissance- en barokgitaar

Corbetta (c.1615-1681):

– Autre Chaconne in C

Van der Phaliezen (c.1510-1573):

– Pavane et Gaillarde des Bouffons – Fantasie – Motet – Pavane

Corbetta: Chaconne in C

– Allemande en Passacaille in a

Moderne klassieke gitaar

Molino (1768-1847): Grande Ouverture, opus 17

Magnus Maier: Stained Glass II

Albéniz (1860-1909): Asturias

Tárrega (1852-1909): Capricho Árabe

Villa-Lobos (1887-1959): Etude 11

 

De poëtische stijl en grensverleggende programmering van Izhar Elias is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (renaissance, barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. Hij ontving de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Sinds september 2019 is Izhar als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Izhar Elias heeft een indrukwekkend aantal albums op zijn naam. In oktober 2020 werd zijn dertiende album uitgebracht: ‘Schubert’s Guitars’, samen met gitarist Fernando Riscado Cordas, gespeeld op bijzondere gitaren uit de tijd van Schubert. En in januari 2021 kwam zijn 14e album uit: Le Plaintif, met Franse barokmuziek door zijn ensemble Cordevento.

Onze concerten worden geprogrammeerd door Marjolijn Sengers. Waarom koos ze voor dit concert? Gitaar is een van de meest intieme instrumenten die ik ken, maar die, misschien wel juist door dat intieme, toch maar mondjesmaat in recitalvorm worden geprogrammeerd. Ons Podium leent zich er goed voor om in alle nabijheid van de mooiste gitaarmuziek te genieten. En met Izhar hebben we een gitarist die zich voor zijn publiek durft open te stellen.

 

Datum

05 mrt 2023
Verlopen!

Tijd

14:00 - 15:00
Categorie