Izhar-Elias

Izhar Elias gitaar

Zondag 5 maart 2023 | Kazerne | 14 uur

Gitaar door de eeuwen heen

Izhar Elias – gitaar

In dit programma maakt u kennis met enkele topstukken uit de geschiedenis van de klassieke gitaar, bespeeld door een van Nederlands beste en veelzijdigste gitaristen.
Izhar Elias laat vier bijzondere gitaren horen. Iedere gitaar en bijbehorende tijd heeft een eigen verhaal. Zo speelde de Italiaanse barokgitarist Francesco Corbetta voor de Zonnekoning Lodewijk de XIV, en bracht Francesco Molino in de vroeg 19e eeuw de Italiaanse opera naar de Parijse salons.

Masar ook nieuwe muziek is vertegenwoordigd, in een spectaculair nieuw werk van de in Nederland wonende componist Florian Magnus Maier.

En natuurlijk ontbreken de warmbloedige en temperamentvolle Spaanse klassiekers niet.

Programma

Renaissance- en barokgitaar

Corbetta (c.1615-1681)

– Autre Chacone in C

Van der Phaliezen (c.1510-1573)
– Pavane et Gaillarde des Bouffons – Fantasie – Motet – Pavane

Corbetta

– Chaconne in C

– Allemande en Passacaille in a

 Vroeg 19e eeuwse gitaar

Molino (1768-1847)

– Grande Ouverture, opus 17

Moderne klassieke gitaar

  1. Magnus Maier (1973): Stained Glass II
  2. Albéniz (1860-1909): Asturias
  3. Tárrega (1852-1909): Capricho Árabe
  4. Villa-Lobos (1887-1959): Etude 11

 

De poëtische stijl en grensverleggende programmering van Izhar Elias is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (renaissance, barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. Hij ontving de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Sinds september 2019 is Izhar als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Izhar Elias heeft een indrukwekkend aantal albums op zijn naam. In oktober 2020 werd zijn dertiende album uitgebracht: ‘Schubert’s Guitars’, samen met gitarist Fernando Riscado Cordas, gespeeld op bijzondere gitaren uit de tijd van Schubert. En in januari 2021 kwam zijn 14e album uit: Le Plaintif, met Franse barokmuziek door zijn ensemble Cordevento.

Onze concerten worden geprogrammeerd door Marjolijn Sengers. Waarom koos ze voor dit concert? Gitaar is een van de meest intieme instrumenten die ik ken, maar die, misschien wel juist door dat intieme, toch maar mondjesmaat in recitalvorm worden geprogrammeerd. Ons Podium leent zich er goed voor om in alle nabijheid van de mooiste gitaarmuziek te genieten. En met Izhar hebben we een gitarist die zich voor zijn publiek durft open te stellen.

 

 

Datum

05 mrt 2023

Tijd

14:00 - 15:00
Categorie