Zoek
Sluit dit zoekvak.

Joachim e.a. met ‘Dark Fire’

Joachim Eijlander – cello / Vincent van Amsterdam – accordeon / Izhar Elias – gitaar / Kadir Sonuk – duduk.

Joachim Eijlander over de in 2021 verschenen cd ‘Dark Fire: ‘De filosoof Martin Heidegger (1889-1976) omschreef de ontmoeting tussen de georganiseerde filosofische wereld van de oude Grieken en de mystieke, diepzinnige wereld van het oosten als een donker vuur. Dit zou verlichting gebracht hebben in de Griekse poëzie. Het is niet duidelijk hoe Heidegger er precies over dacht, maar ik vond het beeld van donker vuur dat bij de ontmoeting oplaait een mooi en inspirerend beeld. Bij Heidegger ging het vooral over oost en west maar voor mij gaat het ook over contact met de werelden van andere mensen en met name van andere musici. Als twee energieën elkaar voor het eerst ontmoeten en voor de ontmoeting helemaal openstaan, ontstaat voor beiden een spiegelbeeld van henzelf dat ze nog niet eerder zagen. En daarom is ‘Dark fire’ ook een kracht van zelfherkenning’.

Met Kadır Sonuk op duduk speel ik Sarı Gelin, een Azerbeidzjaanse traditional. Door Kadır leerde ik nog meer buiten het stramien van noten spelen te denken.

Met gitarist Izhar Elias speel ik twee werken van Cassadó. Pas toen ik die stukken licht, doorzichtig en met minder gewicht ging spelen, begrepen Izhar en ik elkaar en kon ik contact maken met zijn klank. Ik pakte de strijkstok wat meer richting het midden vast, waardoor ik beter kon articuleren en feitelijk iets gitaarachtiger ging spelen. Met accordeonist Vincent van Amsterdam moest ik juist weer aan de bak de andere kant op. Er werd een bredere en meer doorgetrokken klank vereist. Met hem speel ik Sachidao van Tsintsadze. Aanstekelijke muziek, het pakt je meteen in. www.joachimeijlander.com

Programma (onder voorbehoud)

  • Introductie van het nieuwe jaar – duduk solo
  • Mattias Seiber: Introduction and /Allegro – cello en accordeon
  • Gaspar Cassado: twee werken voor cello en piano
  • Joaquin Nin suite espagnol: cello en gitaar
  • Accordeon solo (iets met Nieuwjaar / Dark Fire)
  • Tsintsadze folk pieces: cello accordeon

Wat vind Marjolijn?

 

Sinds het bestaan van dit Podium is Joachim Eijlander een vaste waarde op de eerste zondag van het jaar. Hij is een musicus van deze tijd. Nieuwsgierig, steeds de samenwerking zoekend met onverwachte muziek en musici uit voor ons onbekendere muzikale werelden, thuis in Bach en alles wat daarna kwam! En last but not least een uitstekend en sympathiek cellist!

 

Datum

08 jan 2023
Verlopen!

Tijd

14:00 - 15:00
Categorie