Zoek
Sluit dit zoekvak.

SOIT! zingt en speelt Gildas Delaporte

We doen het niet vaak maar soms willen we op verzoek nog wel eens een extra concert organiseren. Zoals op zondag 29 oktober 2023, op verzoek van Probus 88 regio Eindhoven. (Professionals & Business). Wie komen er spelen? bestaande uit pianist Bert van den Brink, zangeres Andrea van Beek en celliste Sanne de Graaf verzameld in Ensemble SOIT!. Wat spelen ze? Franse chansons van Gildas Delaporte. Wie de sympathiek muzikale duizendpoot Bert van de Brink kent weet dat alle noten die hij speelt in goud veranderen. Dus waarom dit concert niet openstellen voor iedereen die bij Podium Klassiek Eindhoven weer eens van zijn kwaliteiten wil genieten?

Gildas Delaporte (1964-2020) was contrabassist (philharmonie zuidnederland), beiaardier en chansonnier. Hij schreef prachtige liederen op teksten van grote Franse dichters als Victor Hugo, Charles Baudelaire, Marceline Desbordes-Valmore en Pierre de Ronsard. Zijn muzikale stijl doet denken aan Brassens, Brel of Trenet en zijn chansons hebben een vanzelfsprekendheid alsof ze altijd al bestaan hebben. Met deze uitbundig vrolijke of melancholiek ontroerende chansons toerde hij langs theaters, kerken en kroegen in Nederland en Frankrijk. Met pianist Bert van den Brink maakte hij de cd ‘Feuilles Volantes’. Met het blazersensemble Les Compagnons de la Chanson (leden van philharmonie zuidnederland) maakte hij de cd ‘Eclats d’étoiles’.

Bert van de Brink over het programma: ‘Het oeuvre van Gildas Delaporte is omvangrijk, het telt meer dan honderdtwintig chansons. Wij hebben de meest aansprekende chansons gekozen en een aantal die nog niet eerder zijn uitgevoerd. Bert van den Brink maakte de arrangementen. We schreven vertalingen van en vertellingen rondom de gedichten, om ze begrijpelijker te maken voor Nederlandse oren. De arrangementen zijn van mijn hand’.

Andrea van Beek studeerde viool aan het Conservatorium Arnhem en klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze zong in koren als Collegium Vocale Gent en (sinds 1999) in Cappella Amsterdam. Daarnaast is zij als zangdocent verbonden aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Andrea werkte mee aan tal van muziektheatervoorstellingen met hedendaagse muziek en maakte de bijzondere kameropera ‘Duets with Jim’.

Bert van den Brink studeerde cum laude af als klassiek pianist. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en in 2007 ontving hij de VPRO/BOY EDGARPRIJS. Hij is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist en trad op met vele andere topmusici zoals Thomas Oliemans, Wishful Singing, Toots Thielemans, Chet Baker en Jules de Corte. Ook actief als arrangeur/producent maakte hij bijvoorbeeld een schitterende bewerking van de opera Porgy & Bess uitgevoerd door de Houdini’s en Nieuw Sinfoniëtta Amsterdam. De arrangementen voor SOIT! Zijn van Berts hand.

Sanne de Graaf studeerde cello aan conservatoria in Utrecht, New York en Den Haag. Zij maakte deel uit van verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Artemis Ensemble, Musica Rossi en het Combattimento Consort Amsterdam. Sinds 1996 is zij werkzaam als plaatsvervangend aanvoerder cello bij philharmonie zuidnederland. Sanne is ook actief als tekstschrijver (programmatoelichtingen) en als concertorganisator. Ze initieerde in de Betuwe de concertserie Muziek op de Dijk.

 

 

Tickets:

Datum

29 okt 2023
Verlopen!

Tijd

14:00 - 15:00
Categorie