Trio Malnoia

Datum/Tijd
Sunday 17-03-2019
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Trio Malnoia

 

Malnoia sleept de luisteraar mee in een aangrijpende muzikale ervaring, die beschreven is als ‘hallucinogene kamermuziek’.

Jorn Swart (Groningen, 1987) is een jonge gedreven pianist en componist die woont en werkt in New York City. Zijn verfijnde, meeslepende spel en rake composities leverden hem al veel nationale en internationale waardering op. Malnoia is zijn nieuwste CD, een project dat jazz en kamermuziek overbrugt. Het album is in 2017 uitgebracht op Brooklyn Jazz Underground Records en lovend door de pers ontvangen. In januari 2018 presenteerde het trio hun album in Nederlandse podia, en was te zien in VPRO’s Vrije Geluiden.

Malnoia is tijdloos en geraffineerd, en trekt de fundering uit wat wordt gezien als het traditionele jazz-pianotrio. Door contrabas en drums te vervangen met altviool en basklarinet zoekt het project de grenzen op van wat mogelijk is binnen een ‘pianotrio’.

Voor Malnoia heeft Swart zich laten inspireren door klassieke componisten als Maurice Ravel, Bela Bartok en Paul Hindemith. Hij combineert deze invloeden met elementen uit jazz en creëert hiermee een atypisch geluid dat zowel lyrisch en nostalgisch als abstract en onvoorspelbaar kan zijn. Weemoedige thema’s kunnen soms ineens omslaan in weerbarstige improvisaties of sprankelende romantiek.

 

Hoe hun ‘hallucinogene kamermuziek’ klinkt? Nou: zo!

 

Recensie Trouw

12-01-2018

Jazz is een mengsel. Altijd geweest. De eerste jazzmusici combineerden invloeden uit blues, spirituals en andere Afro-Amerikaanse muziekstijlen met westerse blazersmuziek. Werkliederen en de muziek uit de kerk of gevangenschap werden als het ware samengebracht met de muziek van de studeerkamer. In de genen van de jazz zit een ruig en een spiritueel karakter, maar ook een burgerlijk en een intellectueel. Zoals in elke familie lijken sommige trekken een tijd lang verdwenen. Dan zijn ze ineens weer terug.

Jorn Swart bracht een cd uit die gelieerd is aan de klassieke kant van de jazz. Juist door dat wat onderbelichte aspect van de traditie boven te brengen, wordt het referentiekader van de jazz verruimd. Dat gebeurt onder meer door een nog intensievere aandacht voor het componeren en als gevolg daarvan een kleiner belang voor de solistische bijdragen. Ook dat past bij de oervorm van de jazz die in den beginne bij uitstek een groepsmuziek was. Pianist Jorn Swart zoekt eerder naar die ene toon die de juiste kleur en zeggingskracht heeft dan dat hij heel zijn technisch kunnen toont.

Jorn Swart toont duidelijk zijn liefde voor componisten als Maurice Ravel, Morton Feldman en Paul Hindemith. Twee laatstgenoemden worden in een compositie geëerd, maar misschien nog meer door de keuze voor een altviool in de bezetting: het instrument waar beide componisten prachtstukken voor schreven.

Altviool dus, piano en basklarinet. Met dat instrumentarium staat Swart met minstens één been in de klassieke kamermuziek. De muziek is sterk in kleur en concentratie, sfeervol en verfijnd. Op zijn mooist wanneer er nauwelijks wordt gespeeld en toch van alles gebeurt, zoals in ‘Odd Christmas Song.’ Daar durft het drietal gelukkig ook het atonale terrein op.

 

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?
“Pianist Jorn Swart wist in 2017 publiek en recensenten te verbazen met zijn onconventionele benadering van het concept ‘piano trio’. Swart en zijn collega’s saxofonist Lucas Pino en altviolist Benjamin von Gutzeit zijn muzikale bruggenbouwers. Voor mij zijn dit interessante musici omdat ze zowel klassiek als jazz, improvisatie en minimal music met elkaar verbinden, muzikale labels achter zich laten en de geest vrij maken voor nieuwe klankcombinaties.”

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.