André Heuvelman Trio

Datum/Tijd
zondag 17-11-2019
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


André Heuvelman: ‘Wij geven geen concert …’ 

 

Schrik niet: het optreden van het André Heuvelman Trio (zo. 17-11) gaat gewoon door. Toch geven Heuvelman en de zijnen geen concert, zegt de trompettist. “Althans, niet in de traditionele zin. We komen mooie muziek spelen, gelardeerd met een verhaal.”

Oké, dus jullie komen wel. Wat mogen we van jullie optreden verwachten? Heuvelman: “Sfeervolle muziek, maar niet alleen muziek. Ik zal ook wat vertellen. Waarschijnlijk een verhaal van Toon Tellegen. Kortom, het wordt heel onderhoudend.” Wat ze precies gaan spelen, laten ze afhangen van het moment en de sfeer. “We gebruiken veel stukken die hun oorsprong kennen in de klassieke muziek van bijvoorbeeld Bach, Monteverdi, Bottesini, Fauré en Reinaldo Hahn. Die muziek arrangeren we niet, we werken met lead sheets. Daarop staat het belangrijkste materiaal en daar improviseren we omheen. Maar we spelen ook recentere muziek, bijvoorbeeld van Astor Piazzolla, Rogier van Otterlo en Thijs van Leer.”

Sfeermiddel
André heeft zijn wortels in de klassieke muziek. Dertig jaar was hij de solotrompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en 25 jaar was hij lid van het Nederlands Blazers Ensemble. Het werd tijd voor iets anders. “Ik ben altijd op zoek naar de impact van muziek. Meestal zien we muziek als een product, maar ik beschouw muziek meer als een middel. Een middel om in een bepaalde sfeer te komen. Het is fijn om muziek te wenden, samen met mijn contrabassist Wilmar de Visser en pianist Henry Kelder. Eigenlijk vorm ik samen met hen een soort jazztrio om samen prachtige muziek te spelen, een bepaalde sfeer te creëren, verhalen te delen en mensen te raken.”

Opknappen van muziek
Heuvelman gelooft heilig in de helende werking van muziek. “De heersende opvatting is dat als je je neerslachtig voelt je het beste naar vrolijke muziek kunt luisteren. Ik las laatst een onderzoek waaruit het tegenovergestelde naar voren kwam. Je kunt dan beter dan luisteren naar melancholische muziek. Je knapt daar dan van op en ervaart het als iets positiefs.”

Omdat hij graag inspeelt op de sfeer van het moment voelt Heuvelman er weinig voor zich vast te laten pinnen op de setlist. Maar één ding is zeker: hij speelt in ieder geval: het bloedstollend mooie Si dolce è’l tormento van Claudio Monteverdi.  

 

André Heuvelman, trompet
Wilmar de Visser, contrabas
Henry Kelder, piano

 

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Het trompetspel van André Heuvelman raakte me vanaf de eerste (Monteverdi)noot die ik van hem hoorde. Hij speelt gevoelig, lief, neemt risico’s en treedt uit zijn comfortzone, en daarbij heeft hij als mens ook nog wat te vertellen. Zijn eerlijkheid boeit en ontwapent – de trompet als metafoor voor levenservaring.”

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.