Belinfante Strijkkwartet

Datum/Tijd
zondag 17-09-2017
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Belinfante Strijkkwartet opent seizoen 2017-2018 Stratumseind Klassiek

Ons nieuw seizoen opent op veelbelovende wijze. Niet alleen omdat we met het Belinfante Strijkkwartet een ensemble hebben gestrikt dat barst van het talent en de potentie, maar ook vanwege de bijzondere werken die bij dit concert op de lessenaar staan.

 

Gewijzigd programma

Nota bene: aanvankelijk zou het Belinfante Kwartet werk van Haydn (strijkkwartet op. 77 nr. 1 in G) en Mendelssohn (strijkkwartet op. 13 in a) spelen. Dit programma is gewijzigd.

We vroegen primarius Olivia Doflein waarom gekozen is voor dit programma, met werken van Beethoven, Toldrà en Mendelssohn. Olivia: “We wilden een mooi nieuw programma instuderen voor dit seizoen en Beethoven was al snel een makkelijke keuze. Zijn strijkkwartetten zijn zo rijk in muzikale taal en daarom zo leuk (en oneindig) om aan te werken. De Vistes al Mar van Toldrà was een suggestie van Pau, onze cellist. Hij heeft, net als Toldrà, in Barcelona gewoond. En hoewel Toldrà in Nederland niet heel bekend is, is hij uit het Spaanse muziekleven niet weg te denken. Het is een heel levendig en atmosferisch stuk, met een hartverscheurend tweede deel. We besluiten het concert met het lieflijke intermezzo van Mendelssohn Tweede Strijkkwartet.”

Kijk voor een uitgebreidere toelichting van Olivia op onze Facebookpagina.

 

Wat vindt Marjolijn?

Marjolijn Sengers, voorzitter SSKHet programma van Stratumseind Klassiek wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

‘Een strijkkwartet behoort tot ons vaste aanbod, voor een strijkkwartet van Mendelssohn ga ik altijd door de knieën. Primarius van dit strijkkwartet is violiste Olivia Doflein. Zij werd mij aangeraden door een musicus in wiens oordeel ik veel vertrouwen heb. Olivia gaf aan graag samen met haar kwartet te willen komen. Tijdens een optreden bij Muziek op de Dommel presenteerde het Belinfante Kwartet zich veelbelovend.’

 

Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Strijkkwartet in G-groot, Op. 18 nr. 2

Eduard Toldrà (1895-1962)
Vistes al Mar

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Intermezzo

 

 

Belinfante Quartet

Het Belinfante Quartet is vernoemd naar de Nederlandse celliste Frieda Belinfante (1904-1995), die na haar cellostudie ging dirigeren en de eerste vrouwelijke dirigent in Europa en de Verenigde Staten zou worden. De leden van het kwartet (Olivia Doflein, Xaquin Carro Cribeiro, Sophie Vroegop en Pau Marquès i Oleo) ontmoetten elkaar in Nederland aan het einde van hun conservatoriumstudies. Ze voelen zich verbonden in hun liefde en passie voor kamermuziek.

Het kwartet heeft een bijzondere band met Eindhoven. In september 2016 gaf het het Belinfante Quartet zijn eerste concert en wel in Muziekgebouw Frits Philips. Sindsdien werkt het viertal intensief samen en geeft het concerten in binnen- en buitenland. Het kwartet wordt gecoacht door altviolist Mikhail Zemtsov en Sebastian Koloski, leden van het Utrecht String Quartet en het Zemtsov Kwartet (twee seizoenen geleden bij ons te gast).

Belinfante Strijkkwartet

Olivia Doflein – viool
Xaquin Carro – viool
Sophie Vroegop – altviool
Pau Marquès Oleo – cello

 

 

Wijzigingen voorbehoudenReserveringenEr kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.