Berlage Saxophone Quartet

Datum/Tijd
zondag 04-10-2020
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Berlage Saxophone Quartet speelt Bachs Goldbergvariaties

 

 

 

 

 

New Light on Goldberg

 

De muziek van Johann Sebastian Bach heeft genoeg aan zichzelf, dat weten de leden van het Berlage Saxophone Quartet ook wel, en dat geldt zeker ook voor de Goldberg Variaties. Maar toch! Een jong ensemble blijft zoeken én – gelukkig – steeds weer vinden! Met de productie ‘New Light on Goldberg’ vond dit kwartet samen met lichtkunstenaar Jurjen Alkema en regisseur Ria Marks een manier om de befaamde Goldberg Variaties ook visueel te beleven, waarbij oog en oor elkaar versterken.

 

Het motto van dit kwartet: ‘We willen mensen raken met onze muziek, met onze passie en emotie. Ons ambachtelijk handwerk en verdiepende aanpak is steeds gericht op innovatie en veelzijdigheid’.

Het kwartet bestaat uit saxofonisten Lars Niederstrasser, Peter Vigh, Juani Palop Tecles en Eva van Grinsven.

Over de Goldberg Variaties:

De compositie bestaat uit een instrumentale aria gevolgd door dertig ‘veranderingen’, zoals het titelblad van de oorspronkelijke uitgave aangeeft, waarna de aria wordt herhaald. Bach schreef dit werk voor klavecimbel met twee manualen, het wordt ook vaak op piano gespeeld. Ook zijn er talloze bewerkingen voor verschillende combinaties van muziekinstrumenten in de omloop.

De Goldberg-Variationen danken hun naam aan een anekdote uit een vroege biografie over Bach, geschreven door Johann Nikolaus Forkel in 1802. Volgens Forkel schreef Bach het werk op verzoek van de gezant van Rusland in Saksen, graaf Hermann Carl von Keyserlingk. De graaf leed aan slapeloosheid en als hij daar weer eens last van had liet hij hof-klavecinist Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756) de gelijknamige variaties spelen. Het hielp! Als teken van dankbaarheid schonk de graaf Bach een gouden beker gevuld met honderd Louis d’Or. Hopelijk heeft Bach er een paar aan Goldberg gegeven.

De eerlijkheid gebiedt overigens te vermeldendat aan het waarheidsgehalte van dit verhaal wordt getwijfeld.

 

Wil je een indruk krijgen van dit programma, bekijk dan deze trailer.

 

Wat vindt Marjolijn?

 

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

‘Als we dan toch weer Bach doen, dan maar goed! De Goldbergvariaties kan ik altijd horen, vooral de aria waarvan de variaties zijn afgeleid. Toen het Berlage Saxophone Quartet dit programma voorstelde, kon ik geen nee zeggen. Vanwege de muziek maar ook vanwege de muzikale intelligentie waarmee het elk werk – al dan niet origineel voor saxofoonkwartet – benadert. Ik ben heel benieuwd naar Jurjen Alkema’s lichtkunst. Ik vermoed dat de beleving van de muziek daar nog intenser door wordt.’

 

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe kaarten te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.