Jan Van Elsacker en Marieke Spaans

Datum/Tijd
zondag 03-02-2019
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Jan Van Elsacker (tenor) en Marieke Spaans (klavecimbel)

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Jan Van Elsacker en Marieke Spaans spelen Italiaanse muziek uit de 16de en 17de eeuw: mooie Napolitaanse melodieën tegenover monodieën uit de vroege Italiaanse barok met als hoogtepunt ‘Il Combattimento di Tancredi e Clorinda’ van Claudio Monteverdi.

Zelf zegt Jan Van Elsacker over dit repertoire: “Het bijzondere aan deze Napolitaanse muziek zijn de voor onze oren vreemde akkoorden, vooral hoorbaar wanneer er meerdere stemmen tegelijk klinken. Dat heeft te maken met de parallelle kwinten, die vanaf de hoogbarok als fout werden gezien en dus ook niet meer werd toegepast, en die een emotioneel rauw effect hebben.”

‘Il Combattimento’ zou je volgens Van Elsacker een ‘vroege opera’ in slechts twintig minuten kunnen noemen. “Een scala aan emoties komt in korte tijd langs; denk aan strijd, passie, lijden en liefde. Kleine arioso’s (combinatie van een recitatief en een aria) wisselen langere monodieën (melodie met akkoordbegeleiding) af. Aan de zanger stelt deze muziek hoge eisen qua spraakvaardigheid.”

Tenor Jan Van Elsackers grote liefde op muziekgebied is de Italiaanse vroegbarok. Als jongen zong hij in het koor van de Antwerpse kathedraal waar hij zijn liefde voor oude muziek opdeed. In 1996 brak hij, als laureaat van het concours Musica Antiqua Brugge, internationaal door. Van Elsacker zingt veel Monteverdi en tijdgenoten maar is ook een veelgevraagd evangelist in de Passies van Bach. Ook zijn uitstapje naar de vroege romantiek in de vorm van een cd met Schuberts Winterreise gooide hoge ogen. Hij werkte met dirigenten en musici die een grote naam hebben in de wereld van de oude muziek zoals Gustav Leonhardt, Jos van Immerseel, L’Arpeggiata o.l.v. Cristina Pluhar, La petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken en (forte)pianist Tom Beghin.

 

 

 

Marieke Spaans studeerde klavecimbel, orgel en fortepiano aan de conservatoria van haar geboortestad Amsterdam en in Rotterdam. Als een van de weinigen kreeg Marieke Spaans de gelegenheid vijf jaar bij Gustav Leonhardt te studeren. Sinds 2004 draagt ze haar kennis over als Professorin für Historische Tasteninstrumente am Institut für Alte Musik an der Staatlichen Hochschule für Musik Trossingen. Haar spel wordt omschreven als spontaan, expressief en communicatief.  

 

 

 

 

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Tenor Jan Van Elsacker kreeg een paar jaar geleden van mij in Luister een 10 voor zijn opname van Winterreise van Schubert. Als evangelist in de Matthäus Passion is hij al jaren mijn volle favoriet. Jan heeft een heerlijke stem en zingt puur en oprecht. Hij koos zelf voor zijn lievelingsrepertoire, de Italiaanse vroegbarok. Ik zie dit concert als een ontmoeting met een zanger die de gave heeft om mij als luisteraar persoonlijk aan te spreken.”

 

Programma Van Elsacker-Spaans

Giovanni Girolamo Kapsberger – Aurilla mia
Francesco Rasi  – O che felice giorno
Jacopo Peri – Al fonte al prato
Giulio Caccini – Tu ch’ai le penne
Giulio Caccini – A quei sospiri ardenti
Giovanni Picci – Pass’ e mezzo § Saltarello del Pass’ e mezzo 
Anoniem (Napels) – Vurria ca fosse ciaola
Stefano Landi – La cicaletta
Giovanni Felipe Sances – Usurpator tiranno
Girolamo Frescobaldi – Cento Partite sopra Passacagli
Claudio Monteverdi – Il Combattimento di Tancredi e Clorinda