Erik Bosgraaf, blokfluit

Datum/Tijd
zondag 16-12-2018
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Erik Bosgraaf, blokfluit

 

In dit programma maken we een muzikale reis met een even simpel als ook complex instrument, de blokfluit. Erik Bosgraaf, musicoloog en een van de meest gewaardeerde blokfluitistpioniers van onze tijd, leidt ons door vier eeuwen muziek. Hij begint met Jacob van Eyck en eindigt met muziek van nu. In dit verrassende programma blijkt het instrument waarmee velen hun muzikale carrière begonnen – en helaas ook vaak eindigden – een veelzijdig instrument dat nooit heeft gepast in het hokje waarin het is gestopt.

Erik Bosgraaf lardeert zijn pleidooi voor de blokfluit en muziek in het algemeen met een prikkelend betoog, met als thema: ‘Wat is moeilijke muziek?’ Zijn stelling is, in de woorden van Vincenzo Galilei, vader van Galileo Galilei, uit 1581:

‘Als een musicus niet de vaardigheid bezit om de zielen van de luisteraars te bewegen, dan mogen zijn vaardigheden en kennis als waardeloos worden beschouwd’…

 

Erik Bosgraaf (Drachten, 1980) wordt algemeen beschouwd als een van de meest begaafde en veelzijdige blokfluitisten van een nieuwe generatie. ‘Bosgraaf’s virtuosity is stunning, as is his artistry’, schreef Gramophone naar aanleiding van de 3cd-box (Brilliant Classics) die hij wijdde aan werken uit Der Fluyten Lusthof van Jacob van Eyck. ‘Bosgraafs virtuositeit en bovenal zijn onbetwistbare begrip van elke noot die hij speelt zijn indrukwekkend’, oordeelde NRC Handelsblad. Hij trad als solist op met de Dallas Symphony Orchestra, Nederlands Kamerorkest, Noord-Nederlands Orkest en Holland Symfonia en werkte er met dirigenten als Jaap van Zweden, Gordan Nikolic, Thierry Fischer en Otto Tausk.

Bosgraaf werkt graag met nieuwe media. Zijn werk met toonaangevende experimentele filmmakers hebben onder andere hun neerslag gevonden in de CD/DVD ‘Big Eye’ (Phenom Records). Als solist en met zijn Ensemble Cordevento speelt hij regelmatig op festivals over de hele wereld. Erik bracht in 2008 twee CD’s uit: één met de solo Fantasieën van Telemann en één met de blokfluitsonates van Handel. Het jaar daarop verscheen de CD met de blokfluitconcerten van Antonio Vivaldi (Brilliant Classics).

In 2009 won hij één van meeste prestigieuze prijzen in de klassieke muziek: de Londense Borletti-Buitoni Trust Award ter waarde van 20.000 pond. Ook won hij de Grachtenfestivalprijs en in februari 2011 ontving hij uit de hoogste staatsonderscheiding voor muziek, de Nederlandse Muziekprijs. Erik Bosgraaf geeft masterclasses over de hele wereld en is hoofdvakdocent aan het Conservatorium in Amsterdam en de Muziekacademie in Krakau.

 

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Hoeveel fluiten hij precies meeneemt is nog geheim, maar het zijn er veel! Erik is een van de grote blokfluitisten van deze tijd. Hij is ook musicoloog en heeft vanuit zijn kennis en ervaring een hoop te vertellen over hóe je musiceert, wélke criteria je aanlegt en waaróm. Interessant naar mijn mening uit de mond – 2x – van een musicus die in zowel oude muziek als gloednieuwe muziek een uitdaging ziet.”

 

Programma:

 

 

 

 

 

 ReserveringenEr kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.