Hexagon Ensemble

Datum/Tijd
zondag 05-05-2019
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Hexagon Ensemble

 

 

Schilderijen van een tentoonstelling

 

Moessorgski schreef het werk ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ naar aanleiding van een bezoek in juni 1874 aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann, ingericht ter nagedachtenis aan diens overlijden een jaar eerder. Het betreft zestien stukken voor piano, geïnspireerd op zestien schilderijen. Moessorgski was goed bevriend met Hartmann. Samen met een groep kunstenaars streefden ze naar een pure Russische kunst, een kunst zonder Westerse invloeden. Het Hexagon Ensemble speelt dit meesterwerk in een arrangement van fagottist/componist Kees Olthuis. Olthuis nam de oorspronkelijke pianoversie als vertrekpunt en niet de overbekende bewerking voor symfonieorkest van Ravel.

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Grenzeloos. Overrompelend. Indringend. Hartstochtelijk. Virtuoos’. Verrassend repertoire. Zichtbaar spelplezier. Een originele multidisciplinaire programmering kenmerken het ensemble’.

Dit zijn niet de woorden van Hexagon over Hexagon, maar uitspraken van het publiek en de media. Het ensemble is er trots op. “Klaarblijkelijk slagen we erin met onze passie voor kwaliteit, vernieuwing en avontuur, luisteraars ‘recht in het hart’ te raken. Precies daar waar je muziek beleeft. Verrassend repertoire, zichtbaar spelplezier en een originele multidisciplinaire programmering kenmerken het ensemble.”

Hexagon Ensemble bestaat inmiddels zevenentwintig jaar en bracht daarin negen goed ontvangen cd’s uit met daarop een dwarsdoorsnee van prachtige kamermuziek voor blazers en piano. Het ensemble maakte concertreizen naar de Verenigde Staten, Rusland, Bashkortostan, Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Slovenië en Engeland.

 

Programma:

Mikhail Ippolitov-Ivanov (1872-1956)
– Een avond in Georgië (1926)
(fluit-hobo-klarinet-fagot-piano)

 Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908)
– Kwintet in Bes groot opus posth. (1876)
Allegro con brio
Andante
Rondo, allegretto
(fluit-klarinet-fagot-hoorn-piano)

Modest Moessorgski (1836-1881)
Schilderijen van een tentoonstelling (1874) Arrangement Kees Olthuis
Promenade – Gnomus – Promenade – Il vecchio castello – Promenade – Tuilerieën – Bydlo- Promenade – Ballet van de kuikens in de dop – Samuel Goldenberg en Schmuÿle – Promenade – De markt van Limoges – Catacombae – Cum mortuis in lingua mortua – De hut op kippenpoten (Baba-Yaga) – De grote poort van Kiev
(fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano)

 

Hexagon Ensemble

Wout van den Berg (fluit)
Bram Kreeftmeijer (hobo)
Arno van Houtert (klarinet)
Christiaan Boers (hoorn)
Marieke Stordiau (fagot)
Frank Peters (piano)

 

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Hexagon is een oude bekende van ons podium. Een goede club die al meer dan vijfentwintig jaar op hoog niveau repertoire voor blazers brengt, al dan niet bewerkt. Een belangrijke reden om ze terug te vragen was voor mij het programma Russen tussen hemel en aarde, waarin ze een bewerking voor blazers en piano van de Schilderijententoonstelling van Moesorgski spelen. Dat moet vuurwerk worden! Warm aanbevolen ook: klarinettist is Arno van Houtert, al jaren in philharmonie zuidnederland een klank- en gezichtsbepalend musicus.”

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.