Holland Baroque - Bachs Königin

Datum/Tijd
zondag 19-09-2021
14:00 - 15:00

Locatie
De Paterskerk - DOMUSDELA


Holland Baroque – Bachs Königin

Wil je anno nu een nog originele interpretatie van barokmuziek laten horen, dan moet je van goeden huize komen. Het muzikaal ondernemerschap van Tineke en Judith Steenbrink, hun onderzoekende geest, hun frisse kijk en hun talent om de beste en meest verrassende musici om zich heen te verzamelen houdt Holland Baroque al vijftien jaar fris. Op het programma muziek van Bach voor orgel, de ‘koningin onder de instrumenten’, in een nieuw jasje gestoken door Tineke en Judith Steenbrink.
www.hollandbaroque.com

Programma:
BWV 529 Sonata
– I. Allegro
– II. Largo
– III. Allegro

BWV 526 Sonata + 974 Concerto
– I. Vivace (uit: BWV 526)
– II. Adagio (uit: BWV 974)
– III. Allegro (uit: BWV 526)

BWV 592 Concerto + BWV 648 ‘Meine Seele erhebt den Herren ‘
– Allegro (uit: BWV 592)
– II. BWV 648
– III. Presto (uit: BWV 592)

BWV 617 ‘Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf‘

BWV 615 ‘In dir ist Freude’

BWV 542 Fuga

BWV 582 Grote Passacaglia

Tineke Steenbrink: “Het orgel, ook wel de ‘Koningin der instrumenten’ genoemd, wordt door een kleine groep liefhebbers enorm gewaardeerd. Zij kennen vaak elke noot van Bachs orgelrepertoire. Wij van Holland Baroque vinden het spannend om de orgelwerken van Bach met het orkest op een andere manier te presenteren. Door zijn werken noot voor noot te arrangeren leren we Bach weer beter kennen. Wat hebben we zijn speelse virtuositeit bewonderd! In dit repertoire komt zijn uitbundige kant ruimschoots aan bod. Een feest!”

Judith: ‘Mijn zus Tineke en ik bekijken elkaars werk altijd. Samen hebben wij het stemmenmateriaal voor dit nieuwe programma geschreven. Onze arrangementen sturen we over en weer. Geen noot gaat de deur uit zonder dat we er samen tevreden over zijn. Natuurlijk spelen we ook elkaars ‘compositieregel-politie’, het is voor ons een eer en een spel die oude compositieregels altijd te eerbiedigen.’

Tineke: ‘Het blijft spannend hoe het zal klinken wanneer de spelers van Holland Baroque de noten leven inblazen. Ons doel is dat de arrangementen zo speelbaar mogelijk zijn en zo natuurlijk mogelijk klinken. Het doel van een arrangement is dat je niet hoort dat het een arrangement is.’

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

‘Holland Baroque is een topensemble nieuwe tijd. Dat is het geworden vanwege de hoge speelkwaliteit maar ook omdat het out of the box durft te denken en onverwacht uit de hoek kan komen. Dat uit zich in een gedurfde programmering, interessante arrangementen en bijzondere musici om mee samen te werken. De keuzes die het maakt zijn soms onverwacht maar altijd boeiend en toevoegend. Holland Baroque denkt over eeuwen en stijlen heen.’

 

 

Kaarten reserveren

In overleg met Domus Dela hebben we de zaalcapaciteit (met inachtneming van voldoende afstand) kunnen verhogen. Het eerder overwogen tweede concert komt daarmee te vervallen, mensen die hiervoor een kaart hebben gekocht zijn welkom om 14h.

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je alvast hier.

Hoe werkt het reserveren?
Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.