Irina Kulikova - gitaar

Datum/Tijd
zondag 01-03-2020
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Irina Kulikova – gitaar

 

 

Your finest touch,

an enchanting start,

today’s love

in tomorrow’s hearts.

 

‘Ik wist niet dat een gitaar zo mooi kon klinken’. En: ‘Some of the most sheerly beautiful playing I have ever heard’. Het zijn reacties op een optreden van Irina Kulikova.

De Russische gitariste behoort sinds haar doorbraak in 2008 tot de top van de gitaarwereld. In haar muziek en in het dagelijks leven gaat het Irina om ‘the touch’. ‘Als je met volle overgave zorg besteedt aan de kleine dingen die het leven mooi maken, dan zul je de mensen om je heen raken op een manier die bijblijft’, is haar motto. Haar vijfde cd, die ze binnenkort gaan opnemen, zal dan ook ‘It’s about the touch’ heten. Ze gaat met deze CD de uitdaging aan de klassieke gitaar te introduceren bij een breder publiek. Daartoe heeft ze een aantal bekende klassieke werken gekozen die oorspronkelijk zijn geschreven voor andere instrumenten, maar in uitstekende bewerkingen ook het beste van de gitaar naar boven halen. Het gaat om werken van onder andere Schubert, Chopin, Albéniz en Debussy. Ze combineert deze bekende stukken met het meesterwerk dat Dionisio Aguado (1784-1849) voor de gitaar schreef en een aantal stukken van één van de grootste gitaarcomponisten uit de geschiedenis, Francisco Tárrega (1852-1909).

In Eindhoven zal ze de wereldpremière spelen van een persoonlijk lied, geschreven door haar echtgenoot Wouter Fellendans in samenwerking met haar favoriete eigentijdse Russische componist, Konstantin Vassiliev. Daar hoort een opdracht bij die ze met het publiek zal delen. De titel in het Nederlands luidt: ‘Blijf zo mooi zoals je bent’!

 

Programma

 

 Dionisio Aguado ( 1784- 1982)

– Andante y Rondo brilliante opus 2, n.3

 

Franz Schubert ( 1797- 1828)

– Serenada

 

Frédéric Chopin (1810-1849)

– Vals N.7

 

Claude Debussy ( 1862-1918)

– Clair de Lune

 

Isaac Albeniz ( 1860- 1909)

– Asturias

 

Wouter Fellendans (1971) and Konstantin Vassiliev ( 1970)

– A little surprise

 

Francisco Tárrega ( 1852-1909) 

– Adelita ( Mazurka)

– Lágrima ( Preludio)

– Capricho Árabe ( Serenata)

– María ( Gavota)

 

 

Wat vindt Marjolijn?

 

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Gitaarmuziek, ik hou ervan omdat ze zoveel gezichten heeft. Onze eerste gitarist was Enno Voorhorst, zijn recital zette bij ons de trend wat mij betreft, zo intiem, muzikaal, ingetogen maar ook uitgelaten … een wereldspeelster als Irina Kulikova moet dat kunnen evenaren. ‘ It’s about the touch’, aldus de gelauwerde gitariste.”

 

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.