James Oesi en Andrea Vasi

Datum/Tijd
zondag 15-04-2018
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


James Oesi (contrabas) en Andrea Vasi (piano)

 

 

De sonate voor viool en piano van Janáček voor contrabas en piano? Een suite voor cellosolo voor contrabas solo? Kan dat eigenlijk wel? De klank van een contrabas wordt immers met laag, donker, stug en brommerig geassocieerd? Niet bij James Oesi; die zou zelfs de vogeltjes uit de Vier Jaargetijden van Vivaldi kunnen laten tsjilpen en kwinkeleren!

De bas is als solo-instrument sterk in opkomst. Veel nieuw repertoire ziet het daglicht, veel oud repertoire wordt bewerkt, de bas kruipt langzaam maar zeker van de achtergrond naar de voorgrond. Een van de pleitbezorgers van de ‘zingende bas’ is James Oesi, die samen met pianiste Andrea Vasi bij Podium Klassiek Eindhoven ook de lichtvoetige kanten van het grootste lid van de familie van strijkinstrumenten laat horen, en misschien zelfs zien.

 

James Oesi

Contrabassist James Oesi (1988) is geboren in Londen en opgegroeid in Zuid-Afrika. In 2001 kreeg hij zijn eerste contrabasles, eerder had hij piano en vioolles.

Sinds zijn komst naar Nederland in 2009 is hij een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s, bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven, op bekende podia en festivals, radio en tv.  

In mei 2012 studeerde James met een 10 af op het Koninklijk Conservatorium  Den Haag. Zijn examen werd bovendien bekroond met de Fock Medaille voor beste solo-examen van dat jaar. James bespeelt een bas uit 1872 gemaakt door Giuseppe Baldontoni. Strijkstok en snaren zijn voor hem op maat gemaakt.

Andrea Vasi

De Roemeens-Nederlandse Andrea Vasi (28) komt uit Voorburg. Ze begon met pianospelen op zesjarige leeftijd en werd vier jaar later toegelaten tot de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze won diverse concoursen, wat leidde tot meerdere optredens in onder meer Carnegie Hall. Ze had les van Ellen Corver en volgde masterclasses bij toonaangevende musici in binnen- en buitenland. Na haar bachelor-eindexamen bracht zij een paar maanden in India door als vrijwilliger in weeshuizen, waar zij Engelse les, muziekles en karateles gaf en boeddhistisch onderricht volgde. Hierna voltooide ze, eveneens bij Corver, haar masteropleiding met onderscheiding. Ze speelde met orkesten en ensembles, ook op synthesizer en klavecimbel. Momenteel is Andrea docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de TU Delft.

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Ik hou van musici die niet in hokjes denken, en daar komen er gelukkig steeds meer van. James Oesi is zo iemand. Hij is gek op zijn in instrument en op Bach en Pärt en hij organiseerde vorig jaar mei het eerste Double Bass Festival in Nederland, waarin alle kanten van zijn instrument werden belicht. Dus dacht ik: die moeten we hebben!”

 

 

 

 

 

PROGRAMMA

Leoš Janáček (1854-1928)
Violin Sonata (1914-15)

  1. Con moto
  2. Ballada
  3. Allegretto
  4. Adagio

Arvo Part
Spiegel im Spiegel

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Cello suite no. 4, BWV 101

  • Sarabande
  • Bourrées I + II 

Pēteris Vasks (1946-)
Bass Trip

Ernest Bloch (1885-1977)
Prayer from Jewish Life (1925) –

 

Alle gegevens zijn onder voorbehoud.ReserveringenEr kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.