Joachim Eijlander (cello) en Heather Ware (dans)

Datum/Tijd
zondag 05-01-2020
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Heather Ware danst op de cellosuites van Bach

Joachim Eijlander (cello) en Heather Ware (dans)

 

Een andere benadering van Bach

 

Wat gebeurt er als Bachs Suites voor cellosolo samenkomen met moderne dans? En wat ontstaat er wanneer een cellist en een danseres elkaar vinden in de communicatie tussen beide kunstvormen? Het antwoord daarop krijg je op zondag 5 januari. Wat je alvast mag weten, is dat dans in dit geval geen aanvulling is op Bach of andersom, maar dat beide disciplines als gelijkwaardige grootheden op elkaar reageren, elkaar uitdagen en bevestigen. Wat doet deze combinatie met uitvoerenden en luisteraars? Hoe reageert de cellist op de danseres en andersom en wat is de rol van het publiek? ‘De conventies van het klassieke concert kantelen”, zegt Joachim Eijlander over zijn optreden met Heather Ware.

Bach blijft Bach, aan de noten wordt niet getornd, van alle zes de suites (behalve nummer 4) klinken delen, soms net wat anders benaderd dan de traditie het voorschrijft. Cellist en danseres spelen en dansen contrapunt. Stem tegen stem, instrument tegen lichaam, middel tegenover onmiddellijkheid. Een uur vol schoonheid, kwetsbaarheid, humor, spel en persoonlijke betrokkenheid.

 

Heather Ware (Canada, 1980)

Heather Ware was vele jaren één van de gezichtsbepalende dansers van het Nederlandse dansgezelschap LeineRoebana. In 2010 werd haar de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie toegekend voor haar rol in LeineRoebana’s 172 suggesties aan een lichaam. In haar choreografische werk is zij gefascineerd door de verhalende mogelijkheden van het dansende lichaam en de invloed van ervan op emoties.

 

Joachim Eijlander (1975)

Joachim Eijlander is een van Nederlands meest vooraanstaande cellisten. Hij is een ontdekkingsreiziger met Bachs muziek als rode draad door zijn leven. Zijn vertolking van Bachs Suites voor Cellosolo werd in Luister beloond met een 9. ‘Een muzikaal intelligente, prachtig opgenomen uitvoering waarin de cellist hart en hoofd op een boeiende manier bij elkaar brengt’. Joachim Eijlander is sinds begin van dit schooljaar hoofdvakdocent aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam.

 

 

Cellist Joachim Eijlander speelt op zondag 5 januari 2020 delen uit de cellosuites van Bach.

Wat vindt Marjolijn?

 

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Joachim is een vaste waarde in ons programma. We zijn blij met hem en hij is blij met ons, omdat we in elkaar het plezier van het ontdekken herkennen. Zo ‘ontdekte’ Joachim danseres Heather Ware, die de solosuites van Bach danst. Mij lijkt de combinatie heel bijzonder en ik ben benieuwd of dansen aan Bach toevoegt of afdoet. Nou nog een dansvloertje regelen. Dansen op de cellosuites van Bach?? Nou en of!”

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.