Joachim Eijlander, cellosuites Bach (deel 2)

Datum/Tijd
zondag 07-01-2018
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Joachim Eijlander speelt cellosuites Bach

 

Dit concert is uitverkocht.

 

Eens per jaar inventariseert Radio4 wat wij Nederlanders de mooiste klassieke muziek vinden. Sinds jaar en dag voert Johann Sebastian Bach deze top300, de zogenaamde Hart en Ziel lijst, aan met zijn Mattheus Passie. Maar uiteraard vinden we de meester nog veel vaker terug. De eerstvolgende notering van Bach is de twaalfde plaats, met zijn cellosuites (2016: 11). Stukken die volgens sommige luisteraars meditatief en bezwerend van karakter zijn. Wonderlijk hoe Bach erin slaagde met composities voor slechts één instrument een heel omniversum te creëren.

Eijlander speelde op 8 januari 2017 de suites 2-4. Nu voltooit hij de complete cellosuites door nummers, 1, 5 en 6 te spelen.

Let op: aflevering 1 was al in de voorverkoop uitverkocht. Voorkom een teleurstelling en reserveer tijdig je kaarten!

Inleiding door Kees van Houten
Wil je meer over Bach en de cellosuites weten en met een gerichter oor kunnen luisteren? Kom dan om 13.30 naar de inleiding van Bach-kenner Kees van Houten. Hij vertelt in ongeveer twintig minuten over de plek die deze unieke suites innemen in het oeuvre van Bach en in de geschiedenis van de klassieke muziek.
Organist Kees van Houten heeft diverse boeken over Bach en over diens werken op zijn naam staan. Hij geeft lezingen en concerten door het hele land. Zijn visie op onder meer de kruisvorm van de Matthäus Passion is zeer gerespecteerd en wordt in veel publicaties over Bach aangehaald. Zie www.keesvanhouten.nl.
De inleiding door Kees van Houten is voor bezoekers van het concert gratis toegankelijk.

Wat vindt Marjolijn?

Marjolijn Sengers, voorzitter SSKHet programma van Stratumseind Klassiek wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

‘Hij komt helemaal in z’n eentje, maar hij speelt muziek die voor tien telt. De jonge Nederlandse cellist Joachim Eijlander speelt drie van de zes Suites voor cellosolo van Johann Sebastian Bach, repertoire waar elke zichzelf respecterende cellist minstens aan geroken wil hebben. Zijn opnames van deze Suites werd in muziektijdschrift Luister gewaardeerd met een 9: ‘een muzikaal intelligente uitvoering waarin de cellist hart en hoofd op een boeiende manier bij elkaar brengt.’

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
– Suite 1 in d, BWV 1007
– Suite 5 in c, BWV 1011
– Suite 6 in D, BWV 1012

Sofia Gubaidulina
(1931-):
– Preludes 1, 3 en 10 voor cello solo

 

Wijzigingen voorbehouden

 ReserveringenBeste bezoeker. Helaas, dit concert is volgeboekt. Wil je heel graag naar dit concert? Soms hebben we nog enkele kaarten in de losse verkoop, bijvoorbeeld wanneer iemand last-minute annuleert. Kom in dat geval op tijd, misschien hebben we dan nog plek. Met muzikale groet, team Podium Klassiek Eindhoven