Navarra String Quartet

Datum/Tijd
zondag 17-02-2019
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Navarra String Quartet

 

‘Wellicht bevat mijn muziek droefheid, maar ze bevat ook heel wat optimisme en idealisme. Schoonheid en harmonie zijn zeldzaam in het leven, maar mogelijk in de muziek’. Aldus de Letse componist Peteris Vasks (1946).

De muziek uit de Baltische staten drong pas goed tot West-Europa door na de val van de Berlijnse muur. Vasks’ werk werd, zoals die van meer Baltische componisten, in eerste instantie ‘geadopteerd’ door violist Gidon Kremer, die er met zijn Camerata Baltica met succes een lans voor brak. In Vasks’ muziek klinkt de pijn van onderdrukking en armoede, van ‘een chronisch rampzalige situatie’.  Maar zijn muziek kent ook hoop en mededogen. Het Navarra String Quartet heeft zich samen met de componist verdiept in diens vier strijkkwartetten (een alom geprezen opname verscheen reeds in 2010) en geldt als een van de meest bevlogen en gewaardeerde vertolkers van dit aangrijpende repertoire.

Naast Vasks speelt Navarra het meesterlijke eerste en enige strijkkwartet van Maurice Ravel uit 1903.

Navarra String Quartet

Het Navarra String Quartet werd opgericht in 2002. Het bestaat uit Magnus Johnston, Marije Johnston (afkomstig uit Nederland), Sascha Bota and Brian O’Kane en werd in Engeland opgeleid. Het kwartet is vanaf het begin bijzonder succesvol en vond snel zijn weg naar de belangrijke internationale podia. Het werd onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award en won de bekende Banff, Melbourne and Florence International String Quartet Competitions. Het kwartet is artistiek leider van het Weesp Chamber Music Festival, dat in maart van dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt. Naar aanleiding van een van de vorige keren lieten de strijkers zich in een artikel in NRC ontvallen in Nederland graag wat meer bekendheid te willen. Reden voor Podium Klassiek Eindhoven om hen ons podium te bieden!

Programma:

– Maurice Ravel: Strijkkwartet
– Peteris Vasks Strijkkwartet nr. 4

 

Navarra String Quartet

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Ik kijk erg uit naar dit concert. Omdat er weinig mooier klinkt dan een strijkkwartet en omdat het Navarra Kwartet een prachtig programma speelt. Zo´n programma waarvan je stil wordt – de muziek van Peteris Vasks is bij momenten ingetogen en meditatief – maar ook van op je stoel klimt,  zoals na het opgewonden laatste deel van het kwartet van Maurice Ravel. Ik ben er trots op dat een gerenommeerd en geroutineerd kwartet als dit bij ons komt spelen!”

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.