Nikola Meeuwsen (piano)

Datum/Tijd
zondag 07-10-2018
13:00 - 14:00

Locatie
Kazerne


Nikola Meeuwsen

 

Nadat Nikola Meeuwsen (2002) het derde pianoconcert van Rachmaninow met Vladimir Horowitz had gehoord, wist hij dat hij pianist wilde worden! Nikola is een van Nederlands meest in het oog springende jonge pianotalenten. In 2012 won hij het Steinway Concours in Amsterdam, waar hij ook de publieksprijs in de wacht sleepte. In 2014 won hij de eerste prijs van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Nikola studeert bij Marlies van Gent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola, waar hij sinds 2015 les krijgt van Enrico Pace.  Nikola speelde inmiddels op diverse belangrijke concertpodia en festivals met musici van grote naam en faam. Hij heeft een grote voorkeur voor componisten als Bach, Mozart, Beethoven, Liszt, Scriabin, Rachmaninov, Prokofiev en Chopin.

 

“Wat een talent!”

Vorig jaar trad Nikola in Eindhoven op tijdens het Storioni Festival. Onze programmeur Marjolijn Sengers was getuige van dat concert en schreef erover in het ED: “Wat een talent, wat een techniek en – gelukkig – wat een muzikaliteit.” Volgens Marjolijn zijn talent en techniek nodig, maar daarmee heb je nog geen interessante pianist. “Daar is muzikaliteit, inlevingsvermogen en fijngevoeligheid voor nodig. Nikola Meeuwsen heeft deze kwaliteiten in hoge mate, meer dan genoeg voor een boeiend uur muziek.”

Nikola over zijn programma:

‘De Sonate opus 22 van Beethoven is de laatste uit zijn zogenaamde vroege periode, die liep tot ongeveer 1800. Schubert’s Drei Klavierstücke werden gecomponeerd in 1828, het jaar van zijn overlijden. Scriabins Sonate nr.4 opus 30 is uit 1903. Deze combinatie van werken laat goed zien hoe vorm en harmonie zich in 100 jaar ontwikkelden. Het zijn drie composities die ik al lange tijd in een programma bij elkaar wilde zetten omdat ik ze op de een of andere manier goed bij elkaar vind passen’.

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Jong talent om het jonge talent zegt mij niet veel. Jong of niet, muziek moet een verhaal vertellen. Pianist Nikola Meeuwsen is pas zestien en kan dat. Ik hoorde hem al twee keer in het Muziekgebouw en dacht meteen: het is nu of nooit, over een paar jaar is een pianist van zijn kaliber onbereikbaar voor een fijn maar klein podium als het onze.”

 

 

 

Programma

 

Ludwig van Beethoven (1770-1827) 
Sonate opus 22 in F opus 54

Franz Schubert (1797-1828)
Drei Klavierstücke D.946

Alexander Scriabin (1872-1915)
Sonate nr.4 opus 30

Gegevens onder voorbehoud.

 ReserveringenBeste bezoeker. Helaas, dit concert is volgeboekt. Wil je heel graag naar dit concert? Soms hebben we nog enkele kaarten in de losse verkoop, bijvoorbeeld wanneer iemand last-minute annuleert. Kom in dat geval op tijd, misschien hebben we dan nog plek. Met muzikale groet, team Podium Klassiek Eindhoven