Pauline Oostenrijk (hobo) en Enno Voorhorst (gitaar)

Datum/Tijd
zondag 06-05-2018
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst

 

Bijzondere combinatie hobo-gitaar

 

De combinatie hobo-gitaar ligt niet zo voor de hand. De instrumenten hebben niets gemeen, de enige overeenkomst is dat je er mooi muziek op kunt maken. Toch vonden hoboïste Pauline Oostenrijk en gitarist Enno Voorhorst elkaar. Vorig jaar maakten ze samen de cd Modinha (de naam is ontleend aan de populaire Braziliaanse muziekstijl waarin de de gitaar de hoofdrol speelt) met daarop een aantal werken van Zuid-Amerikaans componisten, waarvan ze er deze middag enkele zullen spelen. Het concert voert de luisteraar door Midden- en Zuid-Amerika, van Costa Rica tot aan Argentinië.

 

Enno Voorhorst was eerder bij ons te gast. Hij speelde vorig seizoen een intiem programma dat bij onze bezoekers zeer in de smaak viel. Voor de meeste luisteraars is het een eerste kennismaking met Pauline Oostenrijk. Toch is ze geen onbekende voor Eindhoven; dertig jaar geleden won ze het Tromp Muziekconcours! Het concours bestaat nog steeds en is groter dan ooit. Wisselden de instrumenten elkaar in vroege edities af, het Tromp Concours is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement voor percussie.

Gitarist Enno Voorhorst groeide op in een familie van musici. Hij is een ervaren en veel gelauwerd sologitarist met een grote naam in binnen- en (het verre) buitenland. Hij maakte verschillende cd’s met uiteenlopend repertoire voor gitaarsolo, die zonder uitzondering zeer goed werden ontvangen. Enno Voorhorst is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Net als Enno Voorhorst heeft ook hoboïste Pauline Oostenrijk een indrukwekkend cv. Belangrijk voor haar carrière was de toekenning van de Nederlandse Muziekprijs in 1999. Oostenrijk speelde jaren als solohoboïste in het Residentieorkest maar stopte daarmee in 2007, met als reden dat ze zich meer als uitvoerend musicus in kleiner verband wilde gaan profileren. Met haar mooie toon en expressieve spel inspireerde ze veel componisten waaronder Louis Andriessen, die To Pauline O voor hobosolo voor haar schreef.

Pauline Oostenrijk – hobo

Enno Voorhorst – gitaar

 

Programma:

Napoléon Coste (1806-1883)​                                    

  • Les Regrets, Cantilène opus 36
  • ​ Romance sans paroles opus 25

​Astor Piazzolla (1921-1992) ​                                      

  • Café 1930
  • Tanti Anni Prima
  • Libertango

José Mora-Jimenez (*1977)                                     

  • Echoes

Egberto Gismonti (*1947)                                         

  • 7 Anéis
  • Agua e Vinho                                                                                                               

 

Tom Eastwood (1922-1999)                                       

  • Uirapurú

 

Hier krijg je een goede indruk van dit bijzondere programma.

 

Wat vindt Marjolijn?

Het programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Enno Voorhorst speelde vorig seizoen een van de mooiste concerten van onze serie. Verstild en intiem. Ik was vooraf even bang dat één gitaar niet zou aanslaan, maar het enthousiasme bij ons publiek was zo groot dat ik hem heb teruggevraagd. Nu met Pauline Oostenrijk, pionier op gebied van hobomuziek, die ik als musicus al lang ken als iemand die wonderen doet met de klank van haar instrument.”

 

 

 ReserveringenEr kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.