Seán Morgan Rooney piano

Datum/Tijd
zondag 14-08-2022
14:00 - 15:00


                                                            

Seán Morgan Rooney – piano

 

Programma:

Luciano Berio (1925-2003)

Wasserklavier

Frédéric Chopin (1810-1849)

Prelude no. 15 in DES ‘Raindrop’, arr. Morgan-Rooney

Maurice Ravel: (1875-1937)

Miroirs

– Noctuelles

– Oiseaux Tristes

– Une Barque sur l’Océan 

– Alborada del Gracioso 

– La Vallée des Cloches

Péter Eötvös (1944)

– Erdenklavier – Himmelklavier

Igor Stravinsky (1882-1971)

The Firebird Suite (arr. Guido Agosti)

– Danse Infernale 

– Berceuse

– Finale

 

Intelligente en fantasierijke pianist met een geweldige timing en frasering. Zijn spel is virtuoos en beeldend, hij neemt de luisteraar mee in zijn eigen droomwereld. Zelden iemand gehoord die zo mooi de afwisseling laat horen tussen eenvoud en complexiteit’, aldus de vakjury van Dutch Classical Talent, waar Seán Morgan Rooney vorig jaar voor werd geselecteerd. Met die boodschap durft Podium Klassiek deze pianist wel in huis te halen!

Seán Morgan-Rooney (1993) is op dit moment een van de meest veelbelovende pianotalenten uit Ierland. Hij was finalist van de BBC Young Musician of the Year-verkiezing en speelde als solist met alle grote Ierse orkesten, waaronder het National Symphony Orchestra of Ireland, het Camerata Ireland Orchestra en het Ulster Orchestra.

Het uitgangspunt van zijn wat introspectieve programma is de relatie tussen natuur en de menselijke ziel en tussen identiteit en voorstellingsvermogen, werelden die maar al te vaak op gespannen voet met elkaar staan. Seán is ook componist en legt graag een eigen, al dan niet elektronisch laagje over bekend en minder bekend repertoire.

 

Podium Klassiek Eindhoven wordt geprogrammeerd door Marjolijn Sengers. Waarom koos zij dit voor dit concert:

Nieuwsgierig, gedurfd, eigen, anders, controversieel, het zijn eigenschappen die jonge musici in deze tijd goed kunnen gebruiken en die hen tot interessante musici maken. Zo iemand is deze Ierse pianist, die me met een ijselijk goede uitvoering van Cantabile, molto legato van György Ligeti over de streep trok.

 

Onze volgende concerten:

Zondag 18 september: openingsconcert in de Kapel van Domusdela door Slagwerktrio Kaña. Melodisch en ritmisch slagwerk om je vingers bij af te likken.

Zondag 2 oktober: violist Jeroen Dupont en pianist Ed Spanjaard. Twee onderzoekende geesten storten zich op bekend en minder bekend repertoire van onder anderen Bach en Strawinsky. 

Zondag 6 november: Koffie-cantate van J.S. Bach door Klaartje van Veldhoven (sopraan) Mattijs van de Woerd (bariton), Pepijn Meeuws (cello) en Renée Bekkers (accordeon)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.podiumklassiekeindhoven.nl