Shunske Sato (viool) en Shuann Chai (piano)

Datum/Tijd
zondag 03-12-2017
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Shunske Sato (viool) en Shuann Chai (piano)

 

Shunske Sato en Shuann Chai spelen een programma met negentiende-eeuwse, romantische werken. Van de muziek van Brahms en Schumann hebben we wel een voorstelling. Minder bekend is die van tijdgenoot Gerrit Jan van Eijken (1832-1879). Organist en componist Van Eijken werd geboren in Amersfoort en studeerde in Duitsland bij o.a. Schumann en Mendelssohn. Hij woonde en werkte in Amsterdam en Utrecht, waar hij als componist en uitvoerend musicus meerdere openbare functies bekleedde. Rond 1870 vertrok hij naar Engeland, waar helaas zijn carrière in het slop en hijzelf aan de drank raakte. Hij schreef een klein maar spannend oeuvre bij elkaar. De zeer levendige sonate in f is een van zijn bekendste werken.

 

Shunske Sato , viool

Shunske Sato (1984) werd geboren in Japan en is een van de meest veelbelovende violisten van zijn generatie. In 2010 won hij zowel de publieksprijs als de tweede prijs van het internationale Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig. Hij soleerde bij verschillende orkesten in de Verenigde Staten en bij onder meer het orkest van de Deutsche Oper in Berlijn, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München en de Academy of Ancient Music onder leiding van Richard Egarr. Shunske Sato is als hoofdvakdocent barokviool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds seizoen 2013-2014 is hij concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging, waarvan hij, na het vertrek van Jos van Velhoven in juni 2018, artistiek leider wordt. Met de NBV nam hij onder meer zeer succesvol de Vier Jaargetijden van Vivaldi op. Sato speelt graag kamermuziek, bij voorkeur met Shuann Chai.

 

Shuann Chai, piano

Pianiste Shuann Chai groeide op in de Verenigde Staten maar heeft Chinese roots. Ze kreeg al jong pianoles en had talent, maar ze wilde, in haar eigen woorden, ‘astronaut worden of spion’. Uiteindelijk koos ze toch voor de muziek! Na een studie op het New England Conservatory in Boston vertrok ze naar Europa. In Boston had ze zich vooral bezig gehouden met het spelen van moderne klassieke muziek van de vele componisten die op het conservatorium actief waren. Zed speelt nog steeds eigentijds repertoire maar zocht ook naar verdieping in de oudere klassieke muziek, gespeeld op instrumenten die in de tijd van de componist voor handen waren en waarvoor hij de muziek schreef. Acht jaar geleden kwam ze naar Nederland waar ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze speelt oud en nieuw repertoire in ensembles en met vocalisten als Mattijs van de Woerd en Mijke Sekhuis, Ze studeert op een Steinway én op een originele Rosenberger fortepiano uit 1820, aan haar uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

 

Wat vindt Marjolijn?

 

Marjolijn Sengers, voorzitter SSKHet programma van Podium Klassiek Eindhoven wordt samengesteld door Marjolijn Sengers. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Op alle concerten ben ik trots, op dit in het bijzonder. Elk concert met violist Shunske Sato, aanvoerder van de Nederlandse Bachvereniging en hoofdvakdocent barokviool in Amsterdam, vond ik tot nu toe een belevenis. Hij is een musicus die iets te vertellen heeft en dat met veel kennis en niet te stuiten enthousiasme doet. Op mijn vraag bij ons te komen spelen zei hij meteen ‘ja graag!’ Ik ben heel benieuwd hoe hij met zijn superfrisse blik de muziek van Schumann en Brahms gaat inkleuren.”


Programma Sato-Chai

 

Johannes Brahms – Sonata no.1 in G-groot voor piano en viool op. 78
Robert Schumann – Fantasiestücke, op. 73
Gerrit Jan van Eijken (1832-1879) – Sonata in f voor piano en viool op. 5

Wijzigingen voorbehouden

 



Reserveringen



Beste bezoeker. Helaas, dit concert is volgeboekt. Wil je heel graag naar dit concert? Soms hebben we nog enkele kaarten in de losse verkoop, bijvoorbeeld wanneer iemand last-minute annuleert. Kom in dat geval op tijd, misschien hebben we dan nog plek. Met muzikale groet, team Podium Klassiek Eindhoven