Music & Science (2): Wat doet muziek voor ons brein

Datum/Tijd
zondag 22-03-2020
14:00 - 15:00

Locatie
Kazerne


Ingelast: Wat doet muziek voor het brein?

 

Music & Science (2)

 

In verband met het coronavirus is dit concert geannuleerd. Het vindt later alsnog plaats.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief en/of onze Facebookpagina

 

Brainport Regio Eindhoven dankt zijn economische voorspoed voor een belangrijk deel aan alle onderzoek dat in onze regio wordt verricht. Zuid-Oost-Brabant is een kraamkamer van technologische innovaties; vier op de tien Nederlandse patenten wordt onze in regio geregistreerd.

Die wereld van enen en nullen en van harde feiten lijkt haaks te staan op de wereld van muziek, die volgens veel mensen vooral draait om gevoel. Lijkt, want er lopen allerlei dwarsverbanden.

Vorig jaar lasten we onder het motto Music & Science een voorstelling in waarin een röntgenonderzoek naar de cello van Joachim Eijlander werd toegelicht. Daar was veel waardering voor. Daarom maken we er een traditie van. Ditmaal gaan we het hebben over het zogenaamde Mozart-effect.

Een tijdlang werd beweerd dat je slimmer werd van luisteren naar de muziek van Mozart. Dat blijkt niet te kloppen. Althans: het ligt wat genuanceerder. Hoe genuanceerd, dat hoor je op 22 maart. Dan leggen violiste/wetenschapper Merel Vercammen en harpiste Elisabeth Jaxon uit hoe het wél zit. Maar ze doen meer. Ze doen een wetenschappelijk onderzoek met de bezoekers als onderzoeksgroep.   

Enkele reacties op dit programma: 

  • ‘Het was niet alleen heel interessant maar het feit dat het interactief was maakte het ook nog eens leuk!’
  • ‘Ik heb heel erg genoten van jullie prachtige samenspel en muziek. De leuke/interessante interactieve presentatie van het Mozart-effect gaf het concert nog een extra bijzonder tintje.’

 

 

Programma

 

W.A. Mozart – Tempo di menuetto uit Sonate in e klein

Heller – Lalai

Fauré – Après un Rêve

Pärt – Fratres

Piazzolla – Oblivion

Ibert – Entr’acte

 

 

Violiste en wetenschapper Merel Vercammen studeerde als violiste met hoogste onderscheiding af aan het Royal College of Music in Londen en behaalde ook een MSc in Music, Mind & Brain aan Goldsmiths University of London. Sinds 2014 woont zij weer in Nederland en is ze actief als soliste en in de kamermuziek. Ze won diverse prijzen, o.a. bij de London Grand Prize Virtuoso Competition. Merel bespeelt een Italiaanse Postacchini uit 1820, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

 

 

 

 

 

 

Harpiste Elisabeth Jaxon studeerde af aan de University of Illinois en de École Normale de Musique de Paris en was daarna hoofdvakdocent harp en kamermuziek aan de Mahidol University School of Music (Thailand) voordat ze naar Nederland verhuisde. Elizabeth is lid van het Atlantic Harp Duo, waarmee ze al meerdere CD’s opnam.

 

 

 

 

 

 

Wat vindt Marjolijn?

 

Marjolijn Sengers stelt het programma van Podium Klassiek Eindhoven samen. Waarom programmeerde ze dit concert?

“Tekst tekst tekst.”

 

 

Meer informatie over ons brunch- en dinerarrangement vind je hier.

 

Hoe werkt het reserveren?

Vind je ons reserveringssysteem onduidelijk of lastig? Op onze pagina Hoe te reserveren leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt. Kom je er toch niet uit of twijfel je of je het goed doet? Stuur naar een mailtje naar info@podiumklassiekeindhoven.nl.